ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
![]() |
Θεωρούμε το σημείο P, το οποίο
εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση (δηλαδή
έχει σταθερή γωνιακή ταχύτητα, ω) πάνω
σε κύκλο ακτίνας R, και τις προβολές
του P, Q και S πάνω στους άξονες x και y,
αντίστοιχα.
Έστω ότι τη χρονική στιγμή t = 0 το διάνυσμα θέσης (OP) σχηματίζει γωνίες φ και θ με τους άξονες x και y, αντίστοιχα. Σε κάποια τυχαία χρονική στιγμή το διάνυσμα θέσης (OP) θα σχηματίζει γωνίες ωt + φ και ωt + θ με τους άξονες x και y, αντίστοιχα Δηλαδή, καθώς το σώμα περιστρέφεται πάνω στον κύκλο, οι γωνίες που σχηματίζει με τους άξονες x και y μεταβάλλονται συναρτήσει του χρόνου. |
Επί πλέον, οι προβολές Q και S κινούνται παλινδρομικά πάνω στις διαμέτρους του κύκλου οι οποίες είναι παράλληλες στους άξονες x και y, ανάμεσα στα όρια ± R. Όπως είναι προφανές και από το σχήμα, το σημείο P και οι προβολές Q και S έχουν τις ίδιες συντεταγμένες x και y, αντίστοιχα. Από τα ορθογώνια τρίγωνα OPQ και OPS βλέπουμε ότι οι συντεταγμένες x και y δίνονται από τις σχέσεις:
x = R cos(ωt + φ) |
y = R cos(ωt + θ) |
ή |
y = Rsin(ωt + φ) |
Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι παλινδρομικές κινήσεις των Q και S πάνω στους άξονες x και y, αντίστοιχα, δεν είναι παρά απλές αρμονικές κινήσεις. Γενικότερα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι: Η προβολή ενός σημείου το οποίο εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση πάνω σε μία διάμετρο εκτελεί απλή αρμονική κίνηση πάνω στη διάμετρο αυτή.
Από τις παραπάνω εξισώσεις προκύπτει και η εξίσωση κίνησης.
Έτσι συμπεραίνουμε ότι η ομαλή κυκλική κίνηση μπορεί ν' αναλυθεί σε δύο απλές αρμονικές κινήσεις πάνω σε δύο κάθετους άξονες με σχετική διαφορά φάσης 900.
Από τα παραπάνω, προκύπτουν κάποιες πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...
Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα σχετικά με την απλή αρμονική κίνηση πατήστε ΕΔΩ.