Περισσότερα περί . . . πράξεων
Είδαμε προηγουμένως, πόσο εύκολα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα σαν κομπιουτεράκι χεριού. Ας δούμε, τώρα, τι σύμβολα αναγνωρίζει για τις πράξεις.
Μαθηματικό Σύμβολο
Πράξη
+ πρόσθεση - αφαίρεση * πολλαπλασιασμός / διαίρεση ^ ύψωση σε δύναμη ! παραγοντικό < μικρότερο <= μικρότερο ή ίσο > μεγαλύτερο >= μεγαλύτερο ή ίσο
Το Mathematica έχει περισσότερες από 700 έτοιμες συναρτήσεις. Οι κυριότερες φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί
Συναρτήσεις
Sqrt[] Tετραγωνική ρίζα Exp[] Εκθετικό Log[] Λογάριθμος Ln[] Νεπέριος λογάριθμος Sin[] Ημίτονο Cos[] Συνημίτονο Arc* Αντίστροφο τριγωνομετρικής συνάρτησης Abs[] Απόλυτη τιμή Round[] Στρογγυλοποίηση Det[] Ορίζουσα πίνακα Factor Integer[] Γινόμενο δυνάμεων που συνθέτουν έναν αριθμό Random[] Δίνει έναν τυχαίο αριθμό από μηδέν ως ένα Πληροφορίες για το τι κάνει κάποια συνάρτηση μπορείτε να πάρετε χρησιμοποιώντας το αγγλικό ερωτηματικό. Δηλαδή, γράφετε το ερωτηματικό και μετά το όνομα της συνάρτησης.
Εάν γράψετε αγλλικό ερωτηματικό, όνομα μίας εντολής και μετά αστεράκι, θα εμφανιστούν όλες οι εντολές που ξεκινάνε με αυτό το όνομα.
Εάν γράψετε αγλλικό ερωτηματικό, αστεράκι,όνομα μίας εντολής και μετά αστεράκι, θα εμφανιστούν όλες οι εντολές που έχουν σαν ενδιάμεσο αυτό το όνομα.
Ιδιαίτερη σημασία στο mathematica παίζουν και οι παρενθέσεις, οι αγκίλες και τα άγκιστρα.
Παρενθέσεις.
Οι παρενθέσεις "( )" χρησιμοποιούνται προκειμένου να ορίζεται η επιθυμητή σειρά των πράξεων. Έστω ότι θέλουμε να προσθέσουμε δύο αριθμούς και να τους πολλαπλασιάσουμε με έναν τρίτο. Εάν δεν βάλουμε παρενθέσεις θα πάρουμε λανθασμένο αποτέλεσμα, επειδή το πρόγραμμα ακολούθεί την ιεραρχία των πράξεων, σύμφωνα με την οποία ο πολλαπλασιασμός προηγείται της πρόσθεσης.
Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Επομένως, συνίσταται η χρήση των παρενθέσεων.
Αγκύλες.
Οι αγκύλες "[ ]"χρησιμοποιούνται όταν δουλεύουμε με συναρτήσεις, για να προσδιορίσουμε τα ορίσματά τους. Θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα για τις συναρτήσεις.
Άγκυστρα.
Τα άγκυστρα "{ }" χρησιμοποιούνται όταν δουλέυουμε με λίστες, διανύσματα και πίνακες.
Διπλές Αγκύλες.
Με διπλές αγκύλες προσδιορίζουμε τα περιεχόμενα μίας λίστας, ενός πίνακα κ.τ.λ.Θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα για τους πίνακες.
Ενδιαφέρον είναι και το ότι προηγούμενα Outputs (απαντήσεις) μπορούν να αναφερθούν σε επόμενα Inputs με χρήση του συμβόλου %n (n είναι ο αριθμός του output).Το πιο πρόσφατο output συμβολίζεται με το σκέτο %.
Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Άλλο σύμβολο ειδικής σημασίας είναι δύο αστεράκια, όταν περικλύονται από αγκύλες. Δηλαδή " (* ...*)". Όταν χρησιμοποιούνται, ότι περικλύεται ανάμεσά τους (εδώ τρεις τελείες)θεωρείται σχόλιο και δεν λαμβάνεται υπόψιν από το πρόγραμμα στους υπολογισμούς.
Η ανάθεση των τιμών γίνεται όπως και στις άλλες γλώσσες προγραμματισμού.Δηλαδή: