ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ

 

Όπως και τα συνήθη κύματα, έτσι και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαρακτηρίζονται από τη συχνότητα ν και το μήκος κύματος τους λ.
Το μήκος κύματος και η συχνότητα συνδέονται με τη σχέση:

λ · ν = c

Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το μήκος κύματος τους, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα έχουν πάρει και διαφορετικά ονόματα. Όταν η συχνότητα της ακτινοβολίας είναι τέτοια ώστε να γίνεται αισθητή από το ανθρώπινο μάτι την λέμε φως. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε μια συχνότητα και η ορατή περιοχή (φάσμα) συχνοτήτων κυμαίνεται από το κόκκινο μέχρι το μοβ (όπως στο ουράνιο τόξο). Από το κόκκινο προς το μοβ οι συχνότητες μεγαλώνουν. Η περιοχή συχνοτήτων στην οποία είναι ευαίσθητη η όραση μας είναι πολύ μικτό κομμάτι του όλου ηλεκτρομαγνητικού φάσματος συχνοτήτων. Τα ραδιοκύματα του ραδιοφώνου έχουν πολύ μικρή συχνότητα, το μάτι μας δεν τα βλέπει και χρειαζόμαστε ειδικό δέκτη (ραδιόφωνο) για να τα ανιχνεύσουμε. Οι ακτίνες Χ έχουν συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός. Το μάτι μας δεν τις βλέπει αλλά είναι τόσο διαπεραστικές ώστε διαπερνούν εύκολα το θώρακα μας, γι' αυτό και μπορούμε να έχουμε και τις ακτινογραφίες. Σε ακόμα μεγαλύτερες συχνότητες συναντάμε τις ακτίνες γ. Παράγονται από ραδιενεργές πηγές και είναι πολύ επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Λίγο πιο κάτω από το κόκκινο είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία. Επίσης δεν την βλέπουμε αλλά μπορούμε να την αισθανθούμε με το δέρμα μας σαν ζέστη, π.χ. όταν κρατάμε τα χέρια μας κοντά στο αναμμένο μάτι της κουζίνας. Λίγο πιο πάνω από το μοβ είναι το υπεριώδες. Είναι αυτή η ακτινοβολία που μαυρίζει το δέρμα μας όταν το εκτεθούμε στον ήλιο.

Δείτε το σχετικό εικονικό πείραμα